Podróż o smaku gruzińskiego chaczapuri
- kategoria:
- Aktualności
GSW Elektrownia zaprasza 26 października o godz. 17.30 na kolejną fotograficzno-kulturą podróż Marka Czekajskiego. Tym razem przez gruzińskie Kutaisi.
Czym jest chaczapuri, a czym chinkali? Jak smakuje lobiani i czichirtma? Co łączy odległą, zaczarnomorską Gruzję z Polską? W jakim jeszcze innym języku niż gruziński można porozumieć się w sklepach, na targu czy najzwyczajniej w parku?
Pytań o gruzińską kulturę, historię, zabytki czy kuchnię można zadawać bez liku, a odpowiedzi bez wątpienia znajdziemy podczas kolejnego, siódmego już z rzędu, autorskiego spotkania turystyczno-kulturowego Marka Czekajskiego.
Tym razem prelegent zabierze nas do Kutaisi, czyli trzeciego największego miasta Gruzji. Poznamy wnętrza średniowiecznych cerkwi, zobaczymy dzienną i nocną panoramę miasta na tle Kaukazu Południowego, przejdziemy wszystkie (niemal) mosty na rzece Rioni.
Prowadzący opowie też o pięknie architektury miejskiej, gościnności Gruzinów, interesującej i niezwykle smacznej kuchni, spotkaniach z turystami z Polski, a także z bliskiej nam Słowacji czy Czech.
Serdecznie zapraszamy na prelekcję i pokaz zdjęć autora spotkań podróżniczych o Bałkanach, Dubaju, Cyprze czy Rumunii.

Klawisze Dostępności
- Przejdź do menu głównego:
- Alt i 0
- Przejdź do treści strony:
- Alt i 1
- Mapa Witryny:
- Alt i 2
- Wersja kontrastowa:
- Alt i 4
- Wyszukiwarka:
- prawy Alt i W
Zamiast klawisza Alt możesz użyć H